Opis przypadkuZawał serca powikłany dużą niedomykalnością zastawki mitralnej i wstrząsem kardiogennym. Znaczenie kontrapulsacji wewnątrzaortalnej w skutecznej terapii. Opis przypadku - Krynicki, Romuald; Sobocińska, Agnieszka (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Duża czynnościowa niedomykalność zastawki mitralnej ( mitral regurgitation – MR) w świeżym zawale serca ( myocardial infarction – MI) może być jednym z zasadniczych powodów wstrząsu kardiogennego ( cardiogenic shock – CS). Według danych rejestru SHOCK zdarza się to w około 7% przypadków zawału powikłanego ostrą niewydolnością serca. Podobnie jak w każdej innej przyczynie CS wikłającego MI, jedynie zastosowanie balonu kontrapulsacyjnego ( intra-aortic balloon pump – IABP) i wczesna rewaskularyzacja wieńcowa przynoszą największą korzyść choremu, gdyż zwiększają szanse przeżycia. Przedstawiono przypadek pacjenta z zawałem serca bez uniesienia odcinka ST powikłanym ciężką MR, skutecznie leczonego IABP i plastyką tętnicy wieńcowej odpowiedzialnej za zawał serca.