Alkohol a układ trawienny – czy zawsze trzeba o nim mówić źle? - Kasicka-Jonderko, Anna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
W społeczeństwie powszechne jest przekonanie, że alkohol pobudza apetyt i „poprawia trawienie”. W artykule autorka dokonuje systematycznego przeglądu negatywnych skutków spożywania napojów alkoholowych dla poszczególnych narządów układu trawiennego. Przedstawione zostaną także wyniki nowych badań, które wspierają niekonwencjonalną tezę o pozytywnym wpływie spożywania umiarkowanych ilości napojów alkoholowych, zwłaszcza czerwonego wina, na układ trawienny. Za efekt ten, który obejmuje m.in. działanie przeciwbakteryjne wobec Helicobacter pylori , wpływ ochronny wobec wrzodotwórczego działania etanolu na śluzówkę żołądka, a nawet działanie przeciwnowotworowe, odpowiadają występujące w napojach alkoholowych związki flawonowe, takie jak wogonina, oraz polifenole, wśród których należy wymienić obecny w czerwonym winie resweratrol oraz zawarty w whisky, brandy i koniaku kwas elagowy.