Przebieg kliniczny przewlekłego zapalenia trzustki związanego z zaburzeniami lipidowymi u dzieci - Oracz, Grzegorz; Kierkuś, Jarosław; Socha, Jerzy; Ryżko, Józef (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp: Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) jest rzadką chorobą u dzieci. Przewlekły proces zapalny powoduje postępujące i nieodwracalne włóknienie trzustki. Do najczęstszych przyczyn PZT u dzieci należą mutacje genów, wady anatomiczne przewodu trzustkowego, choroby dróg żółciowych oraz zaburzenia lipidowe. Wiedza na temat roli zaburzeń lipidowych w rozwoju i przebiegu klinicznym PZT jest niewielka. Cel: Ocena wpływu zaburzeń lipidowych na ciężkość przebiegu klinicznego PZT u dzieci. Materiał i metody : Do badania włączono 180 dzieci z PZT hospitalizowanych w latach 1995–2010 w Klinice Gastroenterologii Centrum Zdrowia Dziecka. Na podstawie danych z historii choroby u tych pacjentów odtworzono retrospektywnie przebieg kliniczny PZT. Wyniki : Zaburzenia lipidowe stwierdzono u 25 chorych (13,8%). Hipertriglicerydemię rozpoznano u 15, a hipercholesterolemię u 14 dzieci. U 10 pacjentów odnotowano równocześnie inne czynniki predysponujące do PZT (mutacje genów u 6 i wadę anatomiczną przewodu trzustkowego u 6 dzieci). Nie stwierdzono znamiennej statystycznie różnicy w ciężkości przebiegu PZT u chorych z zaburzeniami lipidowymi w porównaniu z pozostałymi pacjentami. Wnioski : Zaburzenia lipidowe są jednym z częstszych czynników etiologicznych PZT u dzieci. Przebieg kliniczny tego schorzenia związanego z zaburzeniami lipidowymi nie różni się od przebiegu PZT o innej etiologii. Należy pamiętać o stosunkowo częstym współwystępowaniu zaburzeń lipidowych z innymi czynnikami etiologicznymi, takimi jak mutacje genów predysponujących do zapalenia trzustki.