Nietrzymanie moczu u kobiet – epidemiologia i czynniki ryzyka - Adamiak, Aneta; Tomaszewski, Jacek; Mazur, Paweł; Skorupski, Paweł; Walaszek, Paweł; Rechberger, Tomasz; Płachta, Zenon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Częstość występowania nietrzymania moczu (NM) oceniono wśród 500 pacjentek poradni ginekologicznej. Kobiety cierpiące z powodu NM identyfikowano na podstawie wywiadu oraz danych uzyskanych z kwestionariusza Gaudenza. Dokonano analizy częstości występowania schorzenia w zależności od obecności następujących czynników ryzyka: wieku (okres reprodukcyjny, menopauza), indeksu masy ciała, rodzaju wykonywanej pracy oraz rodności. Nietrzymanie moczu stwierdzono u 84 pacjentek, a więc u 16,8% badanych. Schorzenie występowało najczęściej u kobiet w grupach wiekowych 51–60 lat (34,4%) oraz 61–70 lat (35,4%). Problem ten zdecydowanie rzadziej dotyczył pacjentek przed menopauzą – (10,7%) w porównaniu do kobiet po menopauzie (34,6%). Nadwaga i otyłość zdecydowanie częściej towarzyszyły objawom NM – objawy występowały u 21,7% pacjentek w przedziale BMI 25,0–29,9 kg/m2 i aż u 30,1% w przedziale BMI 30,0–39,9 kg/m2. Chorobę rozpoznano u 21,3% kobiet pracujących fizycznie i u 11,7% pracujących umysłowo. Nietrzymanie moczu stwierdzono jedynie u 3,1% nieródek i 2,7% kobiet rodzących cięciem cesarskim. Odsetek ten wzrastał wraz z liczbą porodów przebytych drogą pochwową i wynosił 15 dla jednego porodu, 20,8 dla 2–3 porodów i 33,3 dla rodzących więcej niż 3 razy.