Mezenchymalny guz wątroby o utkaniu hamartoma naśladujący guz stromalny żołądka - Lesińska, Magdalena; Nowakowska-Duława, Ewa; Kuśnierz, Katarzyna; Barczyk, Anna; Zielińska-Pająk, Ewa; Liszka, Łukasz; Hartleb, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Mezenchymalne guzy wątroby o utkaniu hamartoma to łagodne guzy o nieznanej etiologii, które najczęściej rozpoznawane są u dzieci do 2. roku życia, natomiast wyjątkowo rzadko u osób dorosłych. Poniżej przedstawiono przypadek 25-letniego chorego z poinfekcyjną marskością wątroby i nadciśnieniem wrotnym, po licznych interwencjach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej, u którego w badaniach obrazowych stwierdzono bogato unaczynioną patologiczną masę w bezpośrednim sąsiedztwie żołądka, budzącą podejrzenie guza stromalnego przewodu pokarmowego. Ze względu na duże ryzyko wystąpienia powikłań w okresie okołooperacyjnym (ryzyko zgonu z powodu marskości wątroby oszacowano na podstawie wskaźnika MELD na 10%) kwalifikację do zabiegu chirurgicznego poprzedziła szczegółowa diagnostyka, która nie potwierdziła choroby rozrostowej. Po wyczerpaniu możliwości diagnostycznych chorego zakwalifikowano do zabiegu chirurgicznego, w czasie którego usunięto z okolicy więzadła wątrobowo-dwunastniczego dobrze ograniczony, spoisty guz o średnicy około 4 cm. W badaniu mikroskopowym materiału pooperacyjnego stwierdzono w guzie obecność mezenchymalnego podścieliska, hepatocytów oraz nabłonka przewodzików żółciowych. Obraz zinterpretowano jako ektopowy mezenchymalny guz wątroby o utkaniu hamartoma.