Wpływ kastracji chirurgicznej na zawartość końcowych produktów nadtleniania lipidów w surowicy - Baszak, Ewa; Szpringer-Boguń, Ewa; Lutnicki, Krzysztof; Janeczek, Leszek; Rola, Radosław; Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
U 40 kobiet w wieku przedmenopauzalnym, u których wykonano histerektomię wraz z obustronną salpingooforektomią, oznaczono tuż przed operacją oraz w 2 dobie pooperacyjnej zawartość dialdehydu malonowego w surowicy krwi metodą detekcji substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym. W 48 godz. po kastracji chirurgicznej zaobserwowano wysoce znamienny wzrost intensywności nadtleniania lipidów (p<0,001). Uzyskane wyniki badań sugerują, iż we wczesnym okresie pooperacyjnym po menopauzie chirurgicznej powstają warunki sprzyjające rozwojowi stresu oksydacyjnego.