Kliniczne konsekwencje zespołu policystycznych jajników w okresie menopauzy - Banaszewska, Beata; Pawelczyk, Leszek; Serdyńska, Monika; Spaczyński, Robert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Zespół policystycznych jajników jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet w wieku rozrodczym. Insulinooporność i hiperinsulinemia jest podstawowym mechanizmem patogenetycznym u kobiet z zespołem PCO, powodującym zaburzenia metaboliczne mające konsekwencje w okresie menopauzy u tych kobiet. Hiperlipidemia, cukrzyca, nadciśnienie są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia u kobiet z PCOS. Dodatkowo, u tych chorych ze względu na ciągłe nieskompensowane działanie estrogenów częściej występuje rak endometrium. Postępowanie profilaktyczne u młodych kobiet z PCOS pozwala na uniknięcie poważnych konsekwencji klinicznych w okresie menopauzy.