Ocena efektu kosmetycznego po zastosowaniu dwóch metod chirurgicznego leczenia oszczędzającego u chorych na wczesnego raka piersi - Zadrożny, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Autorzy dokonali oceny efektu kosmetycznego u 131 chorych na wczesnego raka sutka leczonych oszczędzająco. Porównano wczesny i późny efekt kosmetyczny po zastosowaniu dwóch metod chirurgicznego leczenia oszczędzającego uzupełnionego radioterapią. U 70 spośród 131 objętych badaniem kobiet wykonano kwadrantektomię (QUART), u 61 szerokie miejscowe wycięcie (LWE). Efekt kosmetyczny był oceniany 2-krotnie: w 2. tyg. po zabiegu operacyjnym i w 6. mies. po zakończeniu radioterapii. Bardzo dobre i dobre odległe rezultaty osiągnięto w 80% wg oceny zespołu operującego i 77% w ocenie chorych. Kwadrantekomia okazała się bardzo dobrą alternatywą szerokiego miejscowego wycięcia jedynie przy umiejscowieniu guza w kwadrancie górnym zewnętrznym. Stwierdzono wybitnie negatywny wpływ pooperacyjnej radioterapii na odległy efekt kosmetyczny.