Ciągła kombinowana terapia niskimi dawkami u kobiet we wczesnym okresie pomenopauzalnym - Sobczuk, Anna; Nadel, Iwona; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Celem pracy była ocena skuteczności preparatu estrogenowo-gestagennego z niższą zawartością hormonów (Activelle), jego tolerancji oraz częstości występowania objawów niepożądanych u kobiet w pierwszych latach po menopauzie, które wcześniej stosowały terapię kombinowaną cykliczną lub sekwencyjną z wyższymi dawkami hormonów. Do badania zakwalifikowano 118 kobiet, leczenie ukończyło 112 kobiet. Średni wiek badanych pacjentek wynosił 53,1 lat. Średni wiek menopauzy w badanej grupie kobiet wynosił 49,2±2,28 lat. Do oceny skuteczności leczenia wykorzystano skalę objawów klimakterycznych Greena. Obserwowano podobne nasilenie dolegliwości klimakterycznych w czasie stosowania terapii sekwencyjnej, jak i podczas stosowania terapii ciągłej kombinowanej z niższą zawartością estradiolu (Activelle). Activelle był bardzo dobrze tolerowany przez badane przez nas pacjentki, okazał się tak samo skuteczny w leczeniu dolegliwości menopauzalnych, jak stosowana wcześniej terapia sekwencyjna z wyższymi dawkami estrogenów. Już po pierwszych trzech mies. stosowania terapii ciągłej obniżył się odsetek kobiet zgłaszających występowanie objawów niepożądanych oraz krwawień, wystąpiła poprawa nastroju, zmniejszył się niepokój, lęk, wzrósł poziom samoakceptacji u leczonych kobiet.