Skuteczność programu redukcji masy ciała kobiet w okresie okołomenopauzalnym w porównaniu ze skutecznością programu redukcji masy ciała kobiet w wieku 18–44 lat - K. Karczewski, Jan; Ostrowska, Lucyna; M. Lech, Medard (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Programem redukcji masy ciała objęto 81 kobiet w wieku okołomenopauzalnym i 107 kobiet w wieku 18–44 lat, wszystkim kobietom zaproponowano dietę redukującą masę ciała, ćwiczenia fizyczne, udział w specjalnej grupie wsparcia oraz farmakoterapię. Obserwacja trwała 12 mies. Okazało się, że zaproponowany program redukcji masy ciała był mniej skuteczny u kobiet w wieku okołomenopauzalnym, a mniejsza skuteczność tego programu nie wynikała z opisywanego przez innych autorów obniżenia u nich spoczynkowej przemiany materii.