Management of breakthrough pain due to cancer[Polish version: Bóle przebijające u pacjentów z chorobą nowotworową p. 502] - Rudowska, Joanna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
Szacuje się, że występuje u ponad 50% pacjentów z chorobą nowotworową, szczególnie u tych, u których ból podstawowy jest silny. Jest jednym z najtrudniejszych problemów w leczeniu bólu nowotworowego. Wyróżnia się kilka rodzajów bólu przebijającego: incydentalny (związany z określonym czynnikiem wyzwalającym), idiopatyczny (nieprzewidywalny, niezależny od aktywności pacjenta). Rozpoczyna się nagle i trwa średnio pół godziny. Nagły początek bólu i krótki okres jego trwania stanowią istotny problem leczniczy. Przewlekły ból podstawowy i ból przebijający są różnymi składowymi bólu nowotworowego i wymagają odrębnego postępowania. Skuteczne zwalczanie bólu przebijającego wymaga niekiedy połączenia metod farmakologicznych i niefarmakologicznych. Powszechnie stosowaną farmakologiczną opcją terapeutyczną jest uzupełniająca analgezja określana mianem leczenia doraźnego. Polega ona na stosowaniu dodatkowych dawek krótko działających analgetyków, głównie opioidów, np. krótko działającej morfiny, fentanylu donosowego i podpoliczkowego.