Funkcjonowanie społeczne osób w podeszłym wieku z przetoką jelitową - Gacek, Lucyna; Bączyk, Grażyna; Skokowska, Beata; Bielawska, Anna; Bernard, Dorota; Pyszczorska, Monika; Pieścikowska, Jadwiga (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wyłonienie stomii jelitowej jest okaleczeniem trudnym do zaakceptowania przez samego chorego, zwłaszcza w wieku podeszłym, które wpływa na funkcjonowanie we wszystkich dziedzinach życia. Poznanie obszarów deficytu w samoopiece seniorów ze stomią powinno się przyczynić do ich wyeliminowania i wprowadzenia ukierunkowanych działań podejmowanych przez personel me-dyczny, rodzinę i grupy wsparcia, a w konsekwencji do poprawy funkcjonowania osób starszych w życiu codziennym.