Pielęgniarska ocena stanu chorego z bólem pooperacyjnym - Juszczak, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Walka z bólem pooperacyjnym stanowi istotny element pracy pielęgniarki na oddziale pooperacyjnym, a ocena nasilenia bólu pooperacyjnego u chorych w kolejnych dobach po zabiegu jest jednym z elementów tej opieki. Kluczową rolę w zwalczaniu bólu odgrywają pielęgniarki, ponieważ to one spędzają z chorym najwięcej czasu i mogą go wnikliwie obserwować.