Ocena urazowości u dzieci hospitalizowanych w Klinice Chirurgii Dziecięcej Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w Bydgoszczy w latach 2005–2009 - Barczykowska, Ewa; Żurawska, Marika; Daniluk-Matraś, Irena; Grabinska, Marta; Kurylak, Andrzej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp: Urazy są główną przyczyną zgonów i hospitalizacji dzieci i młodzieży. Celem przeprowadzonych badań była analiza rodzajów urazów u dzieci leczonych w Klinice Chirurgii Dziecięcej Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w latach 2005–2009. Materiał i metody : Analiza dotyczyła 958 dzieci hospitalizowanych w Klinice Chirurgii Dziecięcej Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w latach 2005–2009 z powodu urazu. Badanie miało charakter retrospektywny. Dane uzyskano z historii chorób dzieci. Wyniki: Z przeprowadzonych badań wynika, że chłopcy częściej ulegają urazom niż dziewczynki (61,17% vs 38,83%). Najliczniejszą grupę stanowiły dzieci w przedziale wiekowym od 7. do 14. roku życia (35,91%). Większość dzieci pochodziła z miasta (72,13% vs 27,87%). Do urazów najczęściej dochodziło w domu (34,34%). Najczęstszą przyczyną urazów noworodków i niemowląt oraz dzieci w wieku od 1. od 3. roku życia był upadek z wysokości (odpowiednio 65,42% i 45,63%), w grupie wiekowej od 4. do 6. roku życia oraz od 7. do 14 roku życia uderzenie o przedmiot (odpowiednio 24,47%, 18,9%), a wśród młodzieży w wieku od 15. do 19. roku życia pobicia (20,55%) oraz wypadki drogowe (18,97%). Dzieci najczęściej doznawały urazów czaszkowo-mózgowych (67,74%) oraz urazów kostno--stawowych (18,67%). Zdecydowana większość dzieci (86,44%) wymagała leczenia zachowawczego i pobytu w szpitalu do 3 dni (74,12%). Dłuższe okresy hospitalizacji były związane z urazami jamy brzusznej. Do większości urazów u dzieci (58,87%) dochodziło w miesiącach wiosenno-letnich (kwiecień – wrzesień). Wnioski : Chłopcy ulegają urazom częściej niż dziewczęta. Niezależnie od wieku dzieci najczęściej doznają urazów czaszkowo-mózgowych i kostno-stawowych. Przyczyny urazów u dzieci są zróżnicowane w poszczególnych grupach wiekowych. Zdecydowana większość urazów wymagała leczenia zachowawczego i hospitalizacji trwającej do 3 dni.