Analiza poziomu jakości opieki pielęgniarskiej w opinii pielęgniarek i pacjentów - Glińska, Jolanta; Bednarska, Agata; Brosowska, Beata; Lewandowska, Małgorzata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp : W związku z rozwojem sektora usług we współczesnej gospodarce coraz częściej słyszy się o zapewnieniu wysokiego poziomu jakości czy zarządzaniu jakością. Ocena poziomu jakości wymuszana jest głównie stale rosnącymi potrzebami i oczekiwaniami konsumentów oraz coraz większą konkurencją między usługodawcami. Dotyczy to również instytucji non-profit (nienastawionych na zysk), takich jak np. szpitale. O jakości w pielęgniarstwie mówi się od początku jego profesjonalnego rozwoju. Zapewnienie jej wymaga spełnienia takich samych warunków, jakie stawiane są przed całym systemem ochrony zdrowia. We współczesnym pielęgniarstwie zwraca się uwagę na kompleksowe widzenie pacjenta, co wymusza na pielęgniarkach zmianę modelu pracy. Preferowaną metodą pracy zarówno w Polsce, jak i za granicą jest proces pielęgnowania, określany jako koncepcja i naukowa metoda pielęgnowania. Cel pracy: Uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jak pielęgniarki oceniają świadczenie usługi i jak są one odbierane przez samych odbiorców opieki i czy zdaniem obu tych grup model opieki pielęgniarskiej wpływa na jej jakość? Materiał i metody : Badanie przeprowadzono wśród pacjentów i pielęgniarek w Szpitalu Wojewódzkim w Bełchatowie, w 6 losowo wybranych oddziałach w 2010 r. Od kilkunastu lat w tymże szpitalu stopniowo wprowadzany był proces pielęgnowania. Do zbierania danych zastosowano dwa kwestionariusze ankiety: dla pacjentów i pielęgniarek. Ocena wyników pytań zamkniętych obydwu kwestionariuszy oparta jest na kryteriach udziału procentowego udzielonej odpowiedzi. Zależność pomiędzy modelem opieki a jakością opieki badano przy użyciu testu niezależności χ 2 . Wyniki: W badaniu wykazano różnicę w postrzeganiu jakości opieki pielęgniarskiej w obu badanych grupach. Samoocena ze strony pielęgniarek była wyższa. Jedynie około 20% badanych pacjentów, zgodnie z myślą procesu pielęgnowania, było włączanych w etap planowania, realizowania i oceny. Analiza statystyczna wskazała na zależność pomiędzy metodą pracy a jakością opieki jedynie w grupie badanych pa-cjentów, pielęgniarki nie generalizują takiej relacji. Wnioski: Dowiedziono, iż pielęgniarki pracują zgodnie ze współczesnym modelem, jednakże proces pielęgnowania jest prowadzony fragmentarycznie, niezgodnie z jego podstawowymi założeniami.