Przydatność tomografii komputerowej w diagnostyce odmian przerzutów do kręgosłupa w nowotworach piersi - Yousif, Raaid T.; Bondarenko, Igor; Fiodorovna, Tatiana (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wprowadzenie: Nowotwór piersi jest najczęstszym rodzajem nowotworu złośliwego wśród kobiet. Kliniczny stan pacjentki jest uzależniony od stadium zaawansowania nowotworu i istniejących przerzutów. Nowotwór piersi zazwyczaj rozprzestrzenia się poprzez układ żylny, a przerzuty najczęściej umiejscawiają się w kościach. Cel pracy : Celem badania jest analiza przerzutów nowotworów piersi pod względem ich rodzaju i anatomicznej lokalizacji. Szczególny nacisk położony został na przerzuty umiejscowione w kręgosłupie. Materiał i metody: Przeprowadzone badania dotyczyły pacjentek, u których zdiagnozowany został nowotwór piersi w IV stopniu zaawansowania. Analizowano przypadki pacjentek, u których zmiana przerzutowa określonego rodzaju wystąpiła w pojedynczym elemencie kręgosłupa. Badaniami objęto 143 pacjentki leczone na oddziale chirurgicznym Dnepropetrovsk 4th hospital. U wszystkich pacjentek wykonano tomografię komputerową kręgosłupa. Wyniki: Większość zmian przerzutowych była typu osteolitycznego z umiejscowieniem w kręgosłupie.