Objawy menopauzy a satysfakcja z życia i samoocena wśród kobiet - Czarnecka-Iwańczuk, Marta; Stanisławska-Kubiak, Maja; Mojs, Ewa; Wilczak, Maciej; Samborski, Włodzimierz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Objawy zmian w ciele, które towarzyszą kobietom w okresie okołomenopauzalnym, stanowią przyczynę wielu problemów zdrowotnych i psychologicznych. Wpływają także na jakość życia oraz samoocenę. Cel pracy : Celem badania była analiza poziomu samooceny i satysfakcji z życia w kontekście doświadczanych objawów menopauzalnych u kobiet w tym okresie. Materiał i metody: W badaniu wzięły udział 82 kobiety w wieku 45–58 lat. Do pomiaru zmiennych wykorzystano wystandaryzowane kwestionariusze psychologiczne i ankietę własnej konstrukcji. Wyniki: Wiek kobiet korelował negatywnie z wynikiem w skali mierzącej poziom zadowolenia z życia (ρ Spearmana = –0,336). Stosowanie hormonalnej terapii zastępczej przez ostatnie pół roku związane było z wynikami w skali samopoczucia w zakresie częstości (ρ Spearmana = –0,247) i intensywności (ρ Spearmana = –0,258) objawów somatycznych. Wynik w skali samopoczucia w zakresie częstości objawów psychologicznych pozytywnie korelował z wynikiem w skali samooceny (ρ Spearmana = 0,263). Co więcej, wyniki w skali mierzącej objawy somatyczne w obu podskalach częstości i intensywności były ujemnie skorelowane z wynikiem w skali SWLS (ρ Spearmana = –0,291 i –0,284). Wnioski: Starsze kobiety w okresie okołomenopauzalnym niżej oceniają swoją satysfakcję z życia. Kobiety, które częściej i intensywniej doświadczają somatycznych objawów menopauzy, częściej stosują hormonalną terapię zastępczą. Kobiety, które doświadczają częstych objawów psychologicznych związanych z menopauzą, mają niższą samoocenę. Kobiety doświadczające częstszych i bardziej intensywnych objawów somatycznych charakterystycznych dla menopauzy odczuwają niższą satysfakcję z życia.