Psychospołeczne aspekty funkcjonowania kobiet w okresie postmenopauzalnym – badania wstępne - Walczak, Aleksandra; Wiśniewska, Barbara (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Funkcjonowanie kobiet w okresie postmenopauzalnym jest utrudnione nie tylko ze względu na występujące objawy somatyczne, będące skutkiem zmian hormonalnych, lecz także z powodu wpływu czynników psychospołecznych. Ich wielość oraz konieczność szybkiego przystosowania się do nowych wymagań życia codziennego może powodować m.in. takie skutki psychologiczne, jak lęk czy depresja. Cel pracy: Określenie czynników psychospołecznych wyznaczających funkcjonowanie kobiet w okresie postmenopauzalnym oraz ich związku z poziomem lęku i depresyjności. Materiał i metody: Przebadano 31 pacjentek w wieku 47– 62 lat, różniących się licznymi czynnikami psychospołecznymi, wyszczególnionymi w ankiecie autorskiej. Ich związek z poziomem lęku zbadano za pomocą Inwentarza Stanu i Cechy Lęku – polskiej adaptacji State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Do pomiaru poziomu depresyjności użyto Inwentarza Depresji Becka (BDI). Wynik i: Istnieje zależność m.in. pomiędzy wiekiem (p = 0,022; r = 0,411), zadowoleniem ze związku partnerskiego (p = 0,038; r = –0,374), występowaniem obecnie problemów emocjonalnych (p = 0,007; r = 0,475) a poziomem lęku jako stanu oraz zależność między liczbą posiadanych dzieci (p = 0,009; r = –0,461) i odbytych porodów (p = 0,011; r = –0,448) a poziomem lęku jako cechy u badanych kobiet. Czynnikami psychospołecznymi w sposób istotny statystycznie korelującymi z poziomem depresyjności były m.in. wiek (p = 0,037; r = 0,377) oraz regularność opieki ginekologa (p = 0,026; r = 0,4). Wnioski : Wyniki badań jednoznacznie wskazują na wpływ wybranych czynników psychospołecznych na funkcjonowanie kobiet w okresie postmenopauzalnym. Ze względu na podwyższony poziom depresyjności u badanych kobiet zaleca się nie tylko objęcie ich stałą opieką ginekologiczną, lecz także udzielenie im wsparcia psychologicznego.