Wpływ przemian hormonalnych okresu menopauzy na przebieg łuszczycy. Część II. Łuszczyca a menopauza - Radej, Sebastian; Pietrzak, Aldona; Matosiuk, Dariusz; Wawrzycki, Bartłomiej; Makara-Studzińska, Marta; Figurska, Agata; Gerkowicz, Agnieszka; Kowalczyk, Karolina; Paszkowski, Tomasz; Chodorowska, Grażyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Hormony płciowe znane są ze swojego wielokierunkowego wpływu na fizjologię skóry. Powszechnie kojarzy się hormony płciowe z procesem starzenia skóry, jednak przybywa także dowodów na ich wpływ na odpowiedź układu immunologicznego. Obserwacje kliniczne dotyczące wpływu cyklu miesiączkowego, ciąży czy okresu okołomenopauzalnego na przebieg wielu przewlekłych chorób za-palnych skóry sugerują wpływ hormonów na równowagę układu immunologicznego. W niniejszym doniesieniu przedstawiono najnowszą wiedzę dotyczącą epidemiologii i przebiegu łuszczycy w okresie pomenopauzalnym w kontekście zmian hormonalnych.