Sposób żywienia zapewniający optymalną podaż wapnia i witaminy D3 - Grygiel-Górniak, Bogna; Pawlak-Buś, Katarzyna; Leszczyński, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Prawidłowy sposób żywienia odgrywa istotną rolę w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Wśród czynników żywieniowych wpływających na stan kośćca ważne znaczenie ma nie tylko właściwa podaż wapnia i witaminy D3, lecz także białka, magnezu, potasu, cynku, manganu, miedzi, witaminy K, witaminy B 6 oraz kwasu askorbinowego. Przyswajalność wapnia z diety waha się od 10% do 40% i zależy od rozpuszczalności formy chemicznej oraz składu diety. Do czynników zwiększających wchłanianie wapnia należą laktoza, inulina, niektóre fruktooligosacharydy i fosfopeptydy kazeiny, lizyna oraz arginina. Obecność w diecie takich składników, jak kofeina, fityniany, szczawiany, nierozpuszczalne frakcje błonnika, a także nadmierna podaż tłuszczu, fosforu, alkoholu i soli kuchennej wpływa na obniżenie biodostępności i przyswajalności wapnia. Edukacja żywieniowa oraz modyfikacja zachowań żywieniowych u pacjentów z osteoporozą są istotnymi czynnikami profilaktycznymi postępu choroby.