Wpływ stosowania hormonoterapii zastępczej na stężenie fosfatazy zasadowej i fosfatazy kwaśnej w surowicy i ślinie u kobiet z niedoborem estrogenów - Rahnama, Mansur; Jachewicz, Tomasz; Łobacz, Michał; Czajkowska, Wioletta; Stelmaszczyk, Marcin (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Coraz częściej w celu złagodzenia niekorzystnych objawów będących następstwem ustania czynności endokrynnej jajników kobiety w okresie menopauzalnym stosują hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Praca ma na celu ocenę wpływu HTZ na tkankę kostną poprzez określenie całkowitego stężenia fosfatazy zasadowej i fosfatazy kwasowej. Badaniem objęto 120 kobiet w okresie menopauzalnym, z których 60 przyjmowało leki hormonalne. Grupę kontrolną stanowiło 60 kobiet niestosujących HTZ. Materiałem poddawanym badaniom była ślina niestymulowana oraz krew żylna pobierane na czczo. Materiał wirowano, aby otrzymać supernatant (ślina) i surowicę (krew) oraz przechowywano do chwili badań w temperaturze –70°C. Uzyskano statystycznie istotne różnice w stężeniach obu enzymów w krwi pacjentek z obu grup. W ślinie różnice nie były istotne statystycznie.