Krwawienia z macicy podczas złożonej ciągłej hormonalnej terapii zastępczej – próba oceny klinicznej problemu i propozycja algorytmu postępowania - Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Jedną z najczęstszych przyczyn dyskontynuacji hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) jest występowanie podczas jej prowadzenia nieprawidłowego krwawienia z macicy. Szczególnie kłopotliwe są w tym kontekście krwawienia podczas złożonej ciągłej HTZ (zcHTZ). U pacjentek zakwalifikowanych i prowadzonych wg obowiązujących współcześnie algorytmów, krwawienie podczas zcHTZ wymaga spokojnego potraktowania, tak aby pochopna i nieuzasadniona dowodami medycznymi decyzja o odstawienia HTZ nie pozbawiła pacjentki w okresie pomenopauzalnym długoterminowych i wielopłaszczyznowych korzyści substytucji hormonalnej.