Czy stan hormonalny kobiet w okresie menopauzy jest przyczyną zaburzeń nastroju o typie depresji? - Adamiak, Aneta; Tomaszewski, Jacek; Mazur, Paweł; Skorupski, Paweł; Walaszek, Paweł; Rechberger, Tomasz; Płachta, Zenon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Celem pracy była ocena związku pomiędzy występowaniem depresji a surowiczymi poziomami DHEAS, testosteronu, FSH oraz 17β-estradiolu u pacjentek w okresie okołomenopauzalnym. Materiały i metody: Badaniami objęto 50 kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Występowanie depresji diagnozowano przy pomocy skali depresji Becka. Liczba punktów równa lub większa od 12 wskazywała na występowanie tego schorzenia. Poziomy DHEAS, testosteronu FSH i 17β-estradiolu oznaczono przy pomocy zestawów RIA (Orion Diagnostica). Wyniki: Przed rozpoczęciem leczenia osoczowe stężenia badanych hormonów nie wykazywały istotnych statystycznie różnic między grupą kobiet z depresją oraz bez tego schorzenia. Porównanie wartości tych samych parametrów hormonalnych po 3 mies. HTZ także nie pozwoliło na stwierdzenie istotnych różnic między powyższymi grupami. Status hormonalny kobiet, u których po zastosowaniu 3-miesięcznej HTZ ustąpiły objawy depresyjne, także nie różnił się istotnie od tych pacjentek, u których depresja utrzymywała się nadal. Wnioski: Poziomy DHEAS, testosteronu, FSH i 17β-estradiolu w surowicy krwi nie wpływają na występowanie zaburzeń o charakterze depresji u pacjentek w okresie okołomenopauzalnym.