Powikłania metaboliczne zespołu policystycznych jajników w okresie menopauzalnym ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy - Kos-Kudła, Beata; Staszewicz, Paweł (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Jednym z najczęściej spotykanych schorzeń endokrynologicznych u kobiet w okresie przedmenopauzalnym jest zespół policystycznych jajników (PCOS). Znaczenie kliniczne tego zespołu, obok takich objawów, jak zaburzenia miesiączkowania, brak owulacji, hirsutyzm, otyłość zależy również od jego powikłań metabolicznych, do których należą hiperinsulinemia i insulinooporność, prowadzące do rozwoju cukrzycy typu 2 czy powikłań sercowo-naczyniowych. Występowanie poważnych powikłań metabolicznych PCOS narzuca konieczność zarówno wczesnej ich diagnostyki, jak również odpowiedniego ich leczenia. Niefarmakologiczne metody terapeutyczne, takie jak dieta i wysiłek fizyczny, zmierzające do redukcji masy ciała, jak również farmakoterapia, głównie z użyciem metforminy i tiazolidynedionów są skutecznymi metodami leczenia zaburzeń metabolicznych towarzyszących PCOS.