Chirurgia ratująca w raku jamy ustnej u młodych dorosłych – opis przypadku - Waśniewska-Okupniak, Elżbieta; Pabiszczak, Maciej; Banaszewski, Jacek; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2012)
Występowanie raka jamy ustnej u ludzi młodych jest rzadkie i mieści się w przedziale od 0,4% do 5,5%. Późne rozpoznanie nowotworu i agresywny przebieg procesu rozrostowego sprawia, że młodzi pacjenci z rakiem jamy ustej rozpoczynają leczenie specjalistyczne w wysokim stadium zaawansowania narządowego T nowotworu (T3 i T4). Postępowaniem z wyboru jest rozległy zabieg chirurgiczny z wykorzystaniem chirurgii rekonstrukcyjnej lub pierwotna radiochemioterapia. W pracy opisano przypadek rozległego raka płaskonabłonkowego trzonu języka u 32-letniego mężczyzny leczonego początkowo metodą pierwotnej radioterapii. Zupełny brak odpowiedzi na leczenie onkologiczne i pogarszający się stan ogólny i miejscowy chorego przemawiały za przeprowadzeniem radykalnego leczenia chirurgicznego ze wskazań życiowych, tzw. chirurgii ratującej. Autorzy omówili ponadto etiopatologię, diagnostykę różnicową i leczenie raków płaskonabłonkowych jamy ustnej u młodych dorosłych.