Uraz krtani i tchawicy – stan naglący w laryngologii. Opis przypadku - Szyfter, Witold; Nowak, Katarzyna; Leszczyńska, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2012)
Tępe urazy krtani i tchawicy są poważnymi obrażeniami, często zagrażającymi życiu. Bardzo ważne jest wczesne ich rozpoznanie i wdrożenie odpowiedniej terapii w celu zachowania drożności dróg oddechowych oraz leczenie współistniejących uszkodzeń sąsiadujących struktur anatomicznych. W pracy przedstawiono przypadek rozległego urazu krtani i tchawicy z postępującą dusznością oraz dysfagią i towarzyszącym rozdarciem gardła dolnego, masywną odmą śródpiersiową i podskórną. Opisano sposób postępowania diagnostycznego i terapeutycznego oraz przedstawiono klasyfikację urazów krtani w zależności od rodzaju uszkodzenia, a także praktyczny schemat postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w przypadkach podejrzenia urazów krtaniowo-tchawiczych.