Związek między strategiami radzenia sobie ze stresem a akceptacją choroby w grupie osób chorych na łuszczycę - Basińska, Małgorzata Anna; Kasprzak, Arleta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie: Doniesienia z badań potwierdzają związek stosowanych strategii radzenia sobie ze stresem z różnymi aspektami funkcjonowania człowieka, także w chorobie. Łuszczyca, autoagresywnie uwarunkowana przewlekła choroba skóry, może wywierać negatywny wpływ na stan psychiczny pacjenta i na jego funkcjonowanie psychospołeczne. Cel pracy . Określenie związku między strategiami radzenia sobie ze stresem a akceptacją choroby w grupie osób chorych na łuszczycę. Materiał i metodyka. Grupa badana składała się z 87 osób z łuszczycą (45 kobiet i 42 mężczyzn) w średnim wieku 41 lat. Zastosowano Kwestionariusz Mini-Cope Carvera, Skalę Akceptacji Choroby – AIS Felton, Revenson, Hinrichsena, ankietę osobową oraz skalę PASI do oceny nasilenia objawów chorobowych. Wyniki . Badani chorzy najczęściej stosują aktywne sposoby radzenia sobie, a najrzadziej unikowe w postaci zażywania substancji psychoaktywnych. Płeć wpływa na stosowane strategie, natomiast wiek i stan zdrowia mierzony skalą PASI nie różnicują stosowanych strategii i akceptacji choroby. Stwierdzono występowanie istotnego statystycznie negatywnego związku między strategią zaprzestania działania i obwiniania siebie a akceptacją choroby w badanej grupie chorych na łuszczycę. Czas trwania schorzenia koreluje z rzadszym stosowaniem strategii zaprzeczania oraz jest predyktorem akceptacji choroby. Wnioski. Rola strategii radzenia w badanej grupie nie okazała się bardzo istotna dla akceptacji łuszczycy. Należy zwracać uwagę na inne zmienne, szczególnie na czas trwania choroby.