Aktualny stan wiedzy dentysty oraz pacjenta ze sztuczną zastawką dotyczący profilaktyki infekcyjnego zapalenia wsierdzia - Pawlus, Bartłomiej; Markowicz-Pawlus, Ewa; Špidlen, Miloš (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp: Przez wiele lat profilaktyczne stosowanie antybiotyków u pacjentów z chorobami serca związanymi z dużym ryzykiem rozwoju infekcyjnego zapalenia wsierdzia (IZW) było powszechną praktyką kardiologiczną i dentystyczną. Jednocześnie rośnie populacja chorych ze sztuczną zastawką, wśród których chorobowość i śmiertelność przy wystąpieniu IZW sięgają kilkudziesięciu procent. Obecnie jedynymi zabiegami wymagającymi profilaktyki są zabiegi dentystyczne, wiążące się z przerwaniem ciągłości śluzówki jamy ustnej. Materiał i metody : Badaniem objęto 48 pacjentów (26 mężczyzn i 22 kobiety) po implantacji sztucznej zastawki. Średni czas po implantacji zastawki wynosił 4,5 ±1,5 roku. Dwudziestu dziewięciu pacjentów (67,4%) miało sztuczną zastawkę aortalną, 19 (39,6%) – sztuczną zastawkę mitralną. Średni wiek pacjentów wynosił 67,5 ±6,2 roku. Informacje dotyczące profilaktyki IZW uzyskiwano podczas rutynowych wizyt kardiologicznych. Jednocześnie rozprowadzono ankiety wśród 55 dentystów dotyczące profilaktyki IZW. Wyniki : Czterdziestu jeden pacjentów (85,4%) miało świadomość konieczności stosowania profilaktyki IZW, 28 z nich (68,2%) wskazało jedynie zabiegi dentystyczne, 14 z nich (34,1%) podało także gastroskopię, kolonoskopię oraz koronarografię, a 18 z nich (43,9%) wskazało preparaty amoksycyliny. Pięćdziesięciu czterech dentystów (98,2%) wskazało pacjenta ze sztuczną zastawką jako wymagającego profilaktyki IZW, 41 z 55 (74,5%) wskazało amoksycylinę lub ampicylinę. Wszyscy dentyści uważali, że należy stosować profilaktykę IZW przed ekstrakcją zęba, 50 (90,9%) – przy leczeniu kanałowym, 50 (90,9%) – przy zabiegach w okolicy dziąsła. Zdaniem 10 (18,2%) profilaktyka IZW nie jest konieczna przy wszczepianiu implantu, a wg 10 (18,2%) – przy usuwaniu kamienia nazębnego. Wnioski : Duży odsetek pacjentów ze sztuczną zastawką serca jest świadomych stosowania profilaktyki IZW. Wiedza dentystów dotycząca profilaktyki IZW wymaga weryfikacji zgodnie z aktualnymi wytycznymi.