Przezklatkowe a przezrozworowe wycięcie przełyku - Łochowski, Mariusz; Pryt, Łukasz; Brzeziński, Daniel; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Cel pracy : Porównanie doboru przypadków i wyników leczenia chorych z rakiem przełyku lub wpustu metodą otwartą – przezklatkową (McKeowna) z metodą przezrozworową (Orringera). Materiał i metody : W latach 2007–2011 radykalnie leczono 102 chorych na raka przełyku lub wpustu. Kobiet było 24, a mężczyzn 78; średnia wieku wynosiła 59,5 roku. Przeprowadzono 38 operacji przezklatkowych, a przezrozworowych 64. U wszystkich chorych konduit wykonany z żołądka przeprowadzano przez loże po przełyku, wykonywano limfadenektomię dwupolową i zespolenie mechaniczne na szyi sp. Collarda. W zależności od stanu odżywienia podawano przed zabiegiem i zawsze pooperacyjnie żywienie dojelitowe lub pozajelitowe. Wyniki : Pacjenci zakwalifikowani do operacji przezklatkowej znajdowali się w wyższym stopniu zaawansowania klinicznego choroby, guz położony był w bliższej części przełyku, częściej był to rak płaskonabłonkowy, u chorych tych występowało więcej chorób towarzyszących. Chorzy kwalifikowani do operacji przezrozworowej mieli niższy stopień zaawansowania klinicznego TNM, guz położony był bliżej wpustu i był to częściej rak gruczołowy. Chorzy po operacji przezklatkowej mieli większą okołooperacyjną utratę krwi i częściej wymagali respiratora, a u pacjentów po operacji przezrozworowej częściej występowały śródoperacyjne zaburzenia rytmu i wysięk lub odma opłucnowa. Nieszczelność zespolenia nie miała związku z rodzajem operacji, lecz ze stopniem niedożywienia. Zwężenia częściej wystąpiły po operacji przezrozworowej. Czas operacji przezklatkowej był o 0,5 godz. dłuższy od przezrozworowej (śr. 2,5 vs 3,0 godz.). Wnioski : 1. Wybór zabiegu chirurgicznego w raku przełyku lub wpustu zależy od stopnia zaawansowania choroby i położenia guza. 2. Operacje przezrozworowe są krótsze, mniej obciążają chorego, chociaż obarczone są podobnym odsetkiem powikłań i śmiertelnością, natomiast operacje przezklatkowe charakteryzuje większa utrata krwi.