Śródoperacyjna kontrola glikemii a efektywność reperfuzji mięśnia sercowego – doniesienia wstępne - Marcinkiewicz, Anna; Ostrowski, Stanisław; Janowska, Elżbieta; Zwoliński, Radosław; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp: Prawidłowa reperfuzja mięśnia sercowego po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego (ang. coronary artery bypass graft – CABG) zależy od wielu czynników. Śródoperacyjna hiperglikemia jest stanem o udowodnionym negatywnym znaczeniu rokowniczym. Wskaźnikiem efektywności zabiegu CABG na poziomie molekularnym są markery uszkodzenia miokardium: izoenzym MB kinazy kreatynowej (CK-MB) i troponina I (T hs ). Cel pracy: Ocena wpływu śródoperacyjnej kontroli glikemii bez uwzględnienia przedoperacyjnego statusu metabolicznego na reperfuzję mięśnia sercowego. Materiały i metody : Badanie uwzględniało 42 losowo wybranych pacjentów operowanych w Klinice Kardiochirurgii w latach 2010–2011. Byli to pacjenci chorzy na cukrzycę (n = 19), bez cukrzycy (n = 20) oraz z nietolerancją glukozy (n = 3). Śródoperacyjnie dokonywano 4–5 pomiarów glikemii. Starano się osiągnąć stężenie 135 mg/dl (7,5 mmol/l). Po zabiegu wykonywano pomiary CK-MB i T hs . Analiza uwzględniała glikemię z doby operacyjnej, pomiary markerów uszkodzenia miokardium z doby operacyjnej oraz z pierwszej doby pooperacyjnej. Uwzględniała także pomiary ciśnienia tętniczego, rodzaj i ilość stosowanych płynów i leków. Wyniki : Dwadzieścioro dwoje (52,38%) pacjentów zaliczono do grupy z normoglikemią (glikemia ≤ 135 mg/dl we wszystkich pomiarach lub jeden pomiar odbiegający). W przypadku 23,81% (10) pacjentów zastosowano insulinoterapię. Porównanie pomiarów glikemii i CK-MB zarówno z doby operacyjnej, jak i pierwszej pooperacyjnej ujawniło pozytywną zależność. Najwyższe stężenia CK-MB odnotowano w grupie pacjentów otrzymujących insulinę (śr. 46,4 U/l). Pomiary glukozy z doby operacyjnej z oddziału intensywnej terapii (OIT) wykazały dalsze zwiększenie glikemii we wszystkich grupach. W przypadku pomiarów troponiny I większe stężenia także zanotowano w grupie z hiperglikemią niż z normoglikemią. Wnioski : Prawidłowa glikemia śródoperacyjna jest jednym z warunków dobrego efektu chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego. Zastosowanie śródoperacyjnej insulinoterapii niekoniecznie wykazuje działanie protekcyjne w stosunku do miokardium.