JAKOŚĆ W MEDYCYNIERola depresji w niewydolności serca - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Pudlo, Robert; Samborski, Konrad; Muzyk, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Przewlekła niewydolność serca (HF) jest jednym z istotnych problemów współczesnej kardiologii. Schorzeniem, które często współistnieje z HF, jest depresja. Może ona wystąpić na każdym jej etapie jako odpowiedź na rozpoznanie choroby, zaostrzenie objawów lub informację o złym rokowaniu. Istnieją dowody na istnienie wspólnych dla tych dwóch chorób szlaków patofizjologicznych, takich jak pobudzenie neurohormonalne, zaburzenia rytmu, zapalenie i nadkrzepliwość krwi. Mimo udowodnionego związku depresji z niekorzystnym rokowaniem nie ustalono jednoznacznie, czy jej leczenie może wpływać korzystnie na przebieg HF. Należy pamiętać, że trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne powodują hipotonię ortostatyczną, tachykardię i zaburzenia przewodzenia bodźców. Większość przeprowadzonych dotychczas badań i obserwacji wykazała bezpieczeństwo stosowania selektywnych inhibitorów wychwytu serotoniny), bupropionu i wenlafaksyny u chorych z HF. W podsumowaniu należy podkreślić, że wykrywalność objawów depresyjnych i skuteczność leczenia depresji w grupie chorych z HF jest niezadowalająca. Wynika to przede wszystkim z trudności diagnostycznych związanych z podobnym obrazem klinicznym tych dwóch schorzeń.