Analiza apoptozy w komórkach limfocytów krwi obwodowej u chorych na raka piersi - Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta; Romanowicz-Makowska, Hanna; Mankiewicz, Joanna; Szyłło, Krzysztof; Zadrożny, Marek; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Cel. Apoptotyczna śmierć komórek odgrywa istotną rolę w patogenezie i progresji nowotworów. W obecnej pracy badano związek pomiędzy częstością występowania apoptozy w komórkach limfocytów krwi obwodowej a progresją raka piersi i raka jajnika. Materiały i metody. Proces apoptozy był analizowany u chorych na raka piersi (n = 22) i raka jajnika (n = 19). Jako kontrolę zastosowano krew uzyskaną od kobiet, u których nie stwierdzono choroby nowotworowej (n = 20). Uszkodzenia DNA w postaci charakterystycznych dla apoptozy „drabinek apoptotycznych” były wykrywane przy zastosowaniu techniki elektroforezy w żelu agarozowym. Wyniki. Uszkodzenia DNA zostały zidentyfikowane u 82% (18/22) kobiet chorych na raka piersi i u 63% pacjentek z rakiem jajnika (12/19). Liczba pozytywnych przypadków była znacząco wyższa wśród próbek rakowych niż kontrolnych (P<0,05). Dodatkowo, wykazano statystycznie znaczące różnice (p<0,05) w obecności apoptozy pomiędzy grupami o różnym stopniu zaawansowania nowotworów. Wniosek. Wysoka częstość apoptozy w limfocytach krwi obwodowej w raku piersi i jajnika sugeruje potencjalną rolę tego zjawiska dla występowania i progresji nowotworów.