Szpitale na sprzedaż - Stamirski, Maciej; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2012)
Rok 2013 i dwa, trzy kolejne będą przełomowe dla szpitali w Polsce. Powodem jest złożenie się zjawisk, które dotychczas nie występowały lub występowały w mniejszym nasileniu. W wyniku zmian za kilka lat obraz polskiego sektora szpitalnego będzie się bardzo różnił od obecnego. Zapewne zniknie z rynku kilka placówek, które dziś wydają się zbyt duże, by upaść. W tym roku stało się tak ze szpitalem wojewódzkim w Tychach, co ku zaskoczeniu wielu osób nie spowodowało istotnych reperkusji społecznych.