Odejść bez cierpieniaRozmowa z Aleksandrą Ciałkowską-Rysz, konsultantem krajowym w dziedzinie medycyny paliatywnej - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2012)
– Około połowy osób ze zdiagnozowanym nowotworem nie kwalifikuje się do leczenia. W tej grupie większość stanowią ludzie w wieku podeszłym. W wypadku części chorych stosuje się terapię niedającą nadziei na wyleczenie, a jedynie wydłużającą życie lub poprawiającą jego komfort, którą niefachowo można nazwać paliatywno-onkologiczną – mówi Aleksandra Ciałkowska-Rysz.