Serce dla wybranych - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2012)
To może być największy szwindel od czasu istnienia transplantacji! – rozkrzyczały się media w RFN. Pod lupą śledczych znaleźli się lekarze, dla których jedynym kryterium przy dokonywaniu przeszczepów były pieniądze. Mowa o co najmniej 25 przypadkach, w których osoby ubezpieczone w ustawowych kasach chorych i oczekujące na transplantacje były pomijane, a operacje wykonano u protegowanych, bardziej majętnych pacjentów.