Plan dla onkologii - Kubart, Antoni (Menedżer Zdrowia, 2012)
Rozwój innowacji w medycynie spowodował, że takie pojęcia, jak „choroba przewlekła” i „kontrola choroby”, znalazły zastosowanie w odniesieniu do nowotworów. Zaobserwowana w ostatnich dekadach znacząca poprawa wyników leczenia nowotworów to efekt kombinacji różnych czynników: diagnozowania choroby we wczesnym stadium zaawansowania, skoordynowanego, wielospecjalistycznego postępowania terapeutycznego oraz zastosowania nowoczesnych technologii i innowacyjnych leków.