Sposób na zakażenia szpitalne - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2012)
Według czarnego scenariusza nawet co dziesiąty pacjent może się nabawić zakażenia podczas pobytu w szpitalu. Ich leczenie kosztuje rocznie niemal miliard złotych! Wskutek zakażeń szpitalnych każdego roku umiera w Polsce więcej osób, niż ginie w wypadkach samochodowych.