Sexuality of Polish womenReport „Sexuality of Polish people 2002” - Lew-Starowicz, Michał; Lew-Starowicz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Seksualność kobiet w Polsce na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat ujawniła zmianę w kilku zakresach: obniża się wiek inicjacji seksualnej, zwiększa się pozytywna ocena przebiegu inicjacji seksualnej, liczba partnerów seksualnych, stan zdrowia seksualnego i ocena jakości życia seksualnego, postawy wobec seksu są bardziej otwarte. Niepokojącym natomiast jest fakt, że co czwarta kobieta odczuwa zanik zainteresowania życiem seksualnym, a kobiety w wieku menopauzalnym są mniej aktywne seksualnie w porównaniu z kobietami z innych krajów europejskich.