Nietrzymanie moczu u kobiet - problem społeczny, medyczny i naukowy - Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Nietrzymanie moczu postrzegane jest przez przedstawicieli Międzynarodowej Organizacji Zdrowia (WHO) jako jeden z ważniejszych, ogólnoświatowych problemów zdrowotnych XXI wieku. W związku ze starzeniem się populacji częstość występowania choroby będzie się zwiększać, wywierając coraz większy wpływ na jakość życia społeczeństw. Nietrzymanie moczu nie jest postrzegane jako niebezpieczna choroba. Mimo że rzadko zagraża życiu, jest poważnym kalectwem. Odsuwa kobietę od życia zawodowego, społecznego, towarzyskiego, a nawet rodzinnego. Problematyka związana z tą chorobą jest słabo rozumiana nie tylko przez pacjentów, ale także przez wielu pracowników opieki zdrowotnej.