Ropnie wątroby jako powikłanie choroby Caroliego - Krasnodębski, Maciej; Masior, Łukasz; Hevelke, Piotr; Frączek, Mariusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Choroba Caroliego jest rzadką wrodzoną patologią wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych. W postaci izolowanej dotyczy przeważnie lewego płata wątroby, a jej objawy mogą się pojawiać już we wczesnym dzieciństwie. Częściej opisywany jest zespół Caroliego – występowanie choroby Caroliego połączonej z wrodzonym włóknieniem wątroby. W pracy przedstawiono przypadek 49-letniej kobiety, u której rozpoznano chorobę Caroliego zlokalizowaną w prawym płacie i powikłaną mnogimi ropniami wątroby. W zależności od postaci choroby leczenie może być zachowawcze, endoskopowe lub operacyjne – resekcyjne, a w najbardziej zaawansowanych przypadkach przeprowadza się nawet ortotopowe przeszczepienie wątroby. Chorą zakwalifikowano do leczenia chirurgicznego i wykonano prawostronną hemihepatektomię. Okres pooperacyjny przebiegł bez powikłań. Chorą wypisano ze szpitala w 7. dniu po zabiegu.