Leki przeciwdrgawkowe w leczeniu adiuwantowym bólu nowotworowego - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Niektóre postacie bólu nowotworowego są trudne do leczenia. Do takich typów należy ból neuropatyczny, który odznacza się wyższym natężeniem i prowadzi do większego, niż inne rodzaje bólu, obniżenia jakości życia. Strategia jego leczenia polega na zastosowaniu analgetyku opioidowego w skojarzeniu z adiuwantem – trójcyklicznym lekiem przeciwdepresyjnym lub lekiem przeciwdrgawkowym. Do zalecanych leków przeciwdrgawkowych należą gabapentyna i pregabalina. Starsze leki nie są zalecane z powodu niedostatecznych dowodów ich skuteczności w leczeniu bólu. Pregabalina to najnowszy lek, cechujący się wyższą skutecznością, lepszym profilem działań niepożądanych oraz większą wygodą stosowania niż starsze leki przeciwdrgawkowe. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie najnowszych dostępnych danych z przeglądów systematycznych oraz najbardziej aktualnych rekomendacji międzynarodowych towarzystw medycyny paliatywnej i onkologicznych dotyczących leczenia bólu nowotworowego.