Ocena sytuacji w opiece paliatywnej w Polsce w 2012 roku - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Wprowadzenie: Świadczenia z zakresu opieki paliatywnej są składową praw człowieka. Skuteczne łagodzenie cierpień pacjentów poprzez zapewnienie właściwej opieki paliatywnej nie jest związane z wysokimi kosztami finansowymi, jednak istnieją minimalne nakłady, które powinny zostać zapewnione, aby te działania mogły być prowadzone we właściwy sposób. Celem pracy była ocena sytuacji opieki paliatywnej w Polsce w 2012 r. poprzez określenie liczby jednostek opieki paliatywnej mających kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia (NFZ), określenie dynamiki wzrostu nakładów na opiekę paliatywną w latach 2005–2012, określenie nakładów na opiekę paliatywną w 2012 r. z podziałem na województwa, określenie wydatków NFZ na jednego mieszkańca w poszczególnych województwach oraz określenie nakładów na oddziały stacjonarne, opiekę ambulatoryjną i opiekę domową. Materiał i metody : Analizy dokonano na podstawie danych liczbowych z oddziałów wojewódzkich NFZ oraz ankiet wypełnianych przez konsultantów wojewódzkich. Wyniki i wnioski: Stwierdzono, że w 2012 r. w porównaniu z 2011 r. sytuacja w opiece paliatywnej nie uległa zmianie ilościowej. Utrzymują się dysproporcje pomiędzy województwami z zakresie liczby jednostek, nakładów na jednego mieszkańca oraz dostępności świadczeń. W większości województw brakuje dostępu do świadczeń z zakresu poradni medycyny paliatywnej. W części województw obserwuje się ograniczenie lub brak dostępu do świadczeń stacjonarnych.