Zmiany metabolizmu wątroby i mózgu u pacjentów z minimalną encefalopatią wątrobową - Ciećko-Michalska, Irena Maria; Dziedzic, Tomasz; Słowik, Agnieszka; Mach, Tomasz Hubert; Banyś, Robert Paweł; Orłowiejska, Mirosława; Binder, Marek; Wyczesany, Mirosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp : Minimalna encefalopatia wątrobowa ( minimal hepatic encephalopathy – MHE) jest neuropsychiatrycznym powikłaniem przewlekłych chorób wątroby, szczególnie marskości. Ze względu na brak wyraźnych objawów klinicznych rozpoznanie MHE jest trudne i opiera się głównie na testach neuropsychologicznych. Cel : Badanie korelacji między zaburzeniami funkcji poznawczych mierzonymi za pomocą polskiej adaptacji Skali Inteligencji Wechslera (WAIS-R (PL)) a wybranymi parametrami biochemicznymi krwi, takimi jak czas protrombiny ( prothrombin time – PT), stężenie amoniaku, oraz stężeniem metabolitów mózgu identyfikowanych za pomocą protonowej spektroskopii rezonansu magnetycznego ( proton magnetic resonance spectroscopy – H 1 MRS) u pacjentów z MHE lub bez w porównaniu z grupą kontrolną. Materiał i metody : Badanie protonowej spektroskopii rezonansu magnetycznego przeprowadzono u 36 pacjentów z przewlekłą chorobą wątroby i u 34 zdrowych ochotników odpowiednio dobranych pod względem wieku, płci i poziomu wykształcenia. U każdego uczestnika wykonano badania laboratoryjne oraz testy neuropsychologiczne. Wyniki : Wyniki badań biochemicznych oceniających czynność wątroby były podobne u chorych na MHE i bez niej, jednak różniły się istotnie w porównaniu z grupą kontrolną. Tylko u pacjentów z MHE PT i stężenia amoniaku korelowały z wynikami testów WAIS-R (PL), zarówno werbalnych, jak i niewerbalnych. U pacjentów z marskością wątroby stwierdzono znaczące zmniejszenie stosunku myo-inositol/creatine (Mi/CR) i myo-inositol/choline (Mi/Cho) w trzech badanych regionach mózgu w porównaniu z grupą kontrolną. Pacjenci z MHE “+” mieli znacząco zmniejszony stosunek N-acetyloasparginianu/kreatyny (NAA/Cr) w porównaniu z grupą MHE “–” w substancji szarej kory mózgu w płacie potylicznym. Wnioski : W badaniu wykazano zmiany stężeń metabolitów mózgu typowych tylko dla MHE. Protonowa spektroskopia rezonansu magnetycznego może być pomocna w rozpoznawaniu tej jednostki chorobowej.