Głęboka odmiana tocznia rumieniowatego – opis przypadku - Stawczyk, Marta; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Komorowska, Olivia; Błażewicz, Izabela; Roszkiewicz, Jadwiga (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie . lupus erythematosus profundus (LEP) jest rzadką odmianą przewlekłej skórnej postaci tocznia rumieniowatego. Mimo że etiologia schorzenia nie jest w pełni poznana, uważa się, że proces chorobowy może być zapoczątkowany przez różne czynniki, m.in. urazy fizyczne. Choroba charakteryzuje się występowaniem twardych guzków i blaszek, zajmujących skórę twarzy, górnej części tułowia i kończyn górnych, przekształcających się w głębokie zanikowe blizny. Cel pracy. Przedstawienie przypadku LEP oraz aktualnych doniesień dotyczących postępowania diagnostycznego i terapeutycznego w tej rzadkiej jednostce chorobowej. Opis przypadku. Kobieta 48-letnia z wieloletnim wywiadem rumieniowo-naciekowych zmian skórnych zlokalizowanych symetrycznie na skórze policzków oraz ramion, ustępujących z pozostawieniem głębokich zaników. Rozpoznanie LEP ustalono na podstawie obrazu klinicznego oraz histopatologicznego. Wnioski . lupus erythematosus profundus stanowi poważny problem diagnostyczny i terapeutyczny. Ze względu na przewlekły i nawracający przebieg oraz zniekształcający charakter blizn zanikowych choroba może powodować problemy psychologiczne.