Polekowa reakcja z eozynofilią i objawami ogólnymi (DRESS) – opis przypadku - Okruszko, Anna; Baran, Anna; Zwierz-Gugała, Dorota; Chodynicka, Bożena; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Termin polekowa reakcja z eozynofilią i objawami ogólnymi (ang. drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms – DRESS) określa poważną, potencjalnie zagrażającą życiu, niepożądaną reakcję polekową przebiegającą ze zmianami skórnymi, gorączką, zajęciem narządów wewnętrznych oraz eozynofilią. Cel pracy. Przedstawienie chorej, u której zmiana leku przeciwpadaczkowego – kwasu walproinowego na lamotryginę – spowodowała wystąpienie zmian skórnych. Opis przypadku . U 25-letniej kobiety chorującej na padaczkę, po 3 tygodniach od włączenia lamotryginy pojawiły się w obrębie skóry całego ciała zlewające się zmiany plamisto-grudkowe oraz odchylenia w badaniach laboratoryjnych. Po odstawieniu leku i wdrożeniu terapii glikokortykosteroidami i lekami przeciwhistaminowymi uzyskano ustąpienie zmian skórnych, a także normalizację wyników badań dodatkowych. Wnioski. W związku z dużą śmiertelnością (10%) u pacjentów z zespołem DRESS bardzo ważna jest szybka diagnoza. W rozpoznaniu i postępowaniu istotne znaczenie ma szczegółowy wywiad lekarski, niezwłoczne odstawienie leku powodującego reakcję nadwrażliwości, a w cięższych przypadkach włączenie glikokortykosteroidoterapii.