Wpływ zmian hormonalnych okresu okołomenopauzalnego u kobiet z łuszczycą na przebieg choroby i jakość życia - Makara-Studzińska, Marta; Lewicka, Magdalena; Pietrzak, Aldona; Sulima, Magdalena; Sosnowska, Katarzyna; Figurska, Agata; Bartosińska, Joanna; Paszkowski, Tomasz; Chodorowska, Grażyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Praca przedstawia wpływ zmian hormonalnych występujących w okresie okołomenopauzalnym na przebieg łuszczycy i jakość życia kobiet. Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną, uwarunkowaną genetycznie chorobą skóry, charakteryzującą się łagodną proliferacją komórek naskórka i występowaniem zaburzeń immunologicznych. Objawy kliniczne choroby to przede wszystkim występowanie symetrycznych, dobrze odgraniczonych blaszek, pokrytych łuskami. Stopień nasilenia zmian na skórze jest różnorodny. Perimenopauza modyfikuje proces naturalnego starzenia się skóry i wpływa niekorzystnie na przebieg łuszczycy. Objawy okresu okołomenopauzalnego i łuszczyca mogą wywierać istotny wpływ na stan psychiczny kobiety, co prowadzi do obniżenia samooceny i jakości życia. Pomiar i ocena jakości życia kobiet z łuszczycą w okresie okołomenopauzalnym pozwala na analizę psychospołecznego funkcjonowania kobiet oraz określenie celów, zadań i potrzeb pacjentek w różnych stadiach choroby. Ponadto umożliwia wyodrębnienie tej grupy kobiet, które szczególnie powinny być objęte opieką psychoterapeutyczną.