Terapia hormonalna okresu menopauzy a żyły – czy jest się czego bać? - Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa ( venous thromboembolism – VTE) jest zarówno przeciwwskazaniem, jak i powikłaniem terapii hormonalnej okresu menopauzy ( menopausal hormone therapy – MHT). W pracy przedstawiono przegląd dostępnego piśmiennictwa na temat epidemiologii VTE, czynników ryzyka tej choroby, poświęcając najwięcej uwagi wpływowi MHT, począwszy od pierwszych doniesień z lat 70. XX w., a skończywszy na stanowisku North American Menopause Society (NAMS) z roku 2012. Ryzyko VTE będzie minimalne przy właściwej kwalifikacji pacjentek do MHT (m.in. eliminacja czynników ryzyka, stosowanie MHT w grupie kobiet poniżej 60. roku życia), wyborze przezskórnej drogi podania, redukcji dawek hormonów, zastosowaniu odpowiedniego progestagenu.