Nowe spojrzenie na patogenezę pęcherza nadreaktywnego u kobiet - Wróbel, Andrzej; Kulik-Rechberger, Beata; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Znajomość patofizjologii pęcherza nadreaktywnego ( overactive bladder – OAB) ułatwia zastosowanie odpowiedniego leczenia przyczynowego tej choroby. Prawidłowa funkcja układu moczowego u kobiet uzależniona jest od skomplikowanych interakcji pomiędzy korą mózgu, mostem, rdzeniem kręgowym z jednej strony a układem moczowym wraz ze strukturami łącznotkankowo-mięśniowymi warunkującymi prawidłową statykę dna miednicy z drugiej strony. Zaburzenia którejkolwiek z faz odruchu mikcyjnego, zmiany morfologiczne nerwów, mięśniówki gładkiej czy urotelium mogą przyczynić się do wystąpienia zaburzeń funkcjonowania dolnych dróg moczowych w postaci nadreaktywności pęcherza moczowego. Patologia ta może mieć również podłoże anatomiczne, kiedy nasilonym zaburzeniom statyki towarzyszy ograniczenie przepływu cewkowego.