Komercja z sensem - Kalbarczyk, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2013)
Za przekształceniem SPZOZ-ów szpitalnych w spółki kapitałowe powinna pójść racjonalizacja liczby i rozmieszczenia szpitali. Bo jednym z głównych problemów polskiego systemu opieki medycznej jest nadmierna liczba podmiotów tworzących szpitale, a także ich rozdrobnienie.