(Ch)AOS - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Jednym z najsłabszych punktów naszego tzw. systemu opieki zdrowotnej jest fatalna dostępność usług. Jest ona jeszcze do zaakceptowania w wypadku schorzeń nagłych, zwłaszcza onkologicznych i kardiologicznych, czy w okresach bez wzmożonej zachorowalności – do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Cała reszta to korupcjogenny koszmar.